به بخش پرسش و پاسخ مهراسپند خوش آمدید.

پدیده کری اور

0 دوستدار 0 امتیاز منفی
سوال شده بهمن 20, 1395 در تاسیسات توسط dihav65 محقق (630 امتیاز)
با سلام دیگ بخار ۱۰ تنی داریم که با نصف فشار طراحی کار میکند(۵ بار)
مصرف کننده های ما ۳ عدد heat exchanger و ۳ عدد مبدل آبگرم
به نظر شما احتمال پدیده کری اور در دیگ بخار وجود دارد؟
پیشنهاد شما چیست؟

1 پاسخ

0 دوستدار 0 امتیاز منفی
پاسخ داده شده بهمن 30, 1395 توسط mehrspand همیار (6,240 امتیاز)

در ایران به صورت تجربی می توانم بگویم که 2 تا 5 درصد موتورخانه ها از این پدیده رنج می برند و در آخرین مورد هزینه ای را که به کارفرما برای رفع مشکلات پدیده کری اور اعلام کردیم بالغ بر 600 میلیون تومان بود و متاسفانه در بعضی از موارد باعث خسارات زیادی می شود.

زمانی که ذرات جامد، مایع یا آلودگی های بخار بویلر را به همراه بخار ترک کنند، اصطلاحا به آن کری اور(carry over) می گویند.این پدیده ناشی از جداسازی ناقص آب از مخلوط بخار و آب است و مشکلی اساسی در بسیاری از موتورخانه هاست که می تواند باعث خوردگی و ضربات قوچ(water hammer) شود.

زمانی که آب به همراه بخار، دیگ بخار را ترک می کند، این آب دارای مقداری ناخالصی است که همراه با آب و به همراه بخار حمل می شود.

دلایل بروز پدیده کری اور:

فاکتورهای زیادی باعث بروز پدیده کری اور در دیگ های بخار می شوند، بعضی از این فاکتورها عبارتند از:

  1. فشار کاری دیگ بخار

کارکرد دیگ بخار در فشار بسیار پایین تر از میزان طراحی یکی از دلایل این مشکل است. بنابراین سرعت بخار در فشار پایین، پایین خواهد بود. این پدیده باعث بروز پدیده ضربه قوچ در سپراتور بخار می شود و نتیجه آن کری اور است.

  1. میزان بار سیستم

نوسانات بار دیگ بخار امکان بروز پدیده کری اور را افزایش می دهد. زمانی که بخار درخواستی به صورت ناگهانی افزایش یابد، فشار بویلر افت می کند. در نتیجه آب درون دیگ منبسط می شود و باعث بروز پدیده ای می شود که به آن priming می گویند و ضربات آب باعث حمل آب توسط بخار می شود.

دارای دیدگاه بهمن 30, 1395 توسط mehrspand همیار (6,240 امتیاز)
3.    سایز بویلر
این فاکتور مربوط به طراحی است. همچنین 3 کنترل سطح به کار رفته در دیگ بخار امکان کوچک کردن سایز را می دهند و توجه به سطح تماس آب و بخار و در صورت به کار بردن درایر یا سپراتور بسیار مهم است.
4.    ساختار داخلی بویلر
یک استاندارد ثابت برای طراحی داخلی بویلر وجود ندارد و انواع مختلفی از طراحی ها در بین سازندگان وجود دارد. طراحی نامناسب داخلی می تواند باعث بروز پدیده کری اور شود. طراحی دیگ بایستی بتواند موارد زیر را پوشش دهد:
•    کاهش توربولانس تولید شده توسط رایزرها و پایین رونده ها با استفاده از بفل ها.
•    استفاده از مسیرهای پیچ و خم دار برای بخار، قبل از ورود به خشک کن.
•    طراحی و انتخاب درست خشک کن و تخلیه آب جدا شده.
•    حداکثر کردن فاصله بین سطح آب-بخار و درایرها.
•    بلودان درست دیگ بخار.
•    ورود آب تغذیه بدون بوجود آوردن توربولانس.
5.    شرایط دیگ بخار
ممکن است دیگ خار نیاز به سرویس به دلیل خوردگی دارد که نتیجه نامناسب بودن شیمی آب تغذیه یا نامناسب بودن شرایط بویلر در زمان خواب(عدم کارکرد) باشد. چکاب سالیانه توسط کارشناسان و یا سازنده می تواند از این مشکل جلوگیری کند.
6.    شیمی آب تغذیه
شیمی آب تغذیه و دستورالعمل آن را بایستی از کارشناسان خبره و یا سازنده دستگاه دریافت کنید. درصورتی که آب تغذیه آلوده به روغن یا ذرات ارگانیک باشد نیز این پدیده بروز می کند و حمل ذرات جامد افزایش می یابد.
درصورتی که آب تغذیه شامل آهن نامحلول باشد نیز این پدیده بروز می کند. در صورتی که آب تغذیه دارای ناخالصی باشد نیز اینن اتفاق می افتد و اکسیژن در آب تغذیه باعث بوجود آمدن اکسید آهن می شود.
دارای دیدگاه بهمن 30, 1395 توسط mehrspand همیار (6,240 امتیاز)
7.    شیمی آب دیگ بخار بایستی حداقل های استاندارد را پوشش دهد. در صورت وجود TDS(ذرات جامد نامحلول) بالا باعث بروز پدیده کری اور می شود و با کاهش TDS می توان این پدیده را کاهش داد. حضور NAOH در دیگ بخار را بایستی کنترل کرد. میزان بالای آلکالینیتی و حضور ذرات جامد نامحلول باعث بروز کری اور می شود.
وقتی میزان ناخالصی زیاد باشد، چیزی شبیه به بالش بین سطح بخار و آب تشکیل می شود و این پدیده باعث جلوگیری از آزاد شدن راحت بخار می شود.
سیلیس در آب بویلر را بایستی بادقت و بر اساس فشار کنترل کرد.
8.    کنترل سطح آب دیگ بخار
کنترل سطح کارکرد، سطح الارم ها، سطح خطاها، کنترل سطح پایین، کنترل سطح خیلی پایین، سطح بالای آب بوسیله سازنده بویلر مشخص می شود. سطح پایین بر گردش آب تاثیر می گذارد و سطح بالا بر خلوص بخار تاثیر گذار است. پدیده کری اور بیشتر به سطح بالای آب مربوط می شود. در بسیاری از موارد میتوان با کارکرد درست کنترل سطح و تنطیمات از این پدیده جلوگیری کرد.
9.    دوز نامناسب شیمیایی
نگهداری آب برای جلوگیری از پدیده کری اور بسیار مهم است.
10.    بلودان دیگ بخار(زیرآب زنی)
بلودان دیگ بخار با استفاده از دستگاه اتوماتیک TDS سنج یا با استفاده از تایمر یا بلودان پیوسته در جلوگیری از این پدیده کمک کننده است.
11.    نگهداری زمان خاموشی دیگ بخار
درصورت نگهداری نامناسب اکسید آهن در دیگ بخار تشکیل می شود و این عامل باعث پدیده کری اور در زمان راه اندازی مجدد است.
در بهار سال 96 فیلمی از کری اور که باعث آسیب شده بود نیز در سایت گروه مهندسی مهراسپند آپلود می شود.
به پرسش و پاسخ سایت مهراسپند خوش آمدید, مکانی برای پرسش سوال و دریافت پاسخ از دیگر کاربران این مجموعه.
...